Elektrische auto actieradius: wat is dit?

De opkomst van elektrische voertuigen (EV’s) heeft geleid tot een groeiende interesse in hun prestaties, met name op het gebied van de actieradius of het bereik van de wagen. De actieradius is de afstand die je kan rijden met een volle batterij. Het is dus vergelijkbaar met de afstand die je kan rijden met een volle tank. In dit blogbericht zullen we de actieradius van elektrische auto’s bespreken, waarom het belangrijk is en enkele factoren die de actieradius beïnvloeden.

Wat is de actieradius?

We lieten het hierboven al kort vallen, maar leggen het hier nog wat uitgebreider uit. De actieradius verwijst naar de afstand die een elektrisch voertuig kan afleggen met een volledig opgeladen accu, voordat deze opnieuw moet worden opgeladen. De actieradius wordt meestal uitgedrukt in kilometers (km) of mijlen (mi). De actieradius van elektrische auto’s varieert sterk, afhankelijk van het model, de grootte van de accu en de rijomstandigheden. 

Hoewel het vergelijkbaar is aan de afstand die je kan rijden met een volle tank bij een auto die rijdt op diesel of benzine, is er een belangrijk verschil: een tankbeurt is zo gepiept. Een oplaadbeurt gaat veel minder snel, vooral wanneer je traag moet laden aan een stopcontact of aan een openbare laadpaal. 

Waarom is de actieradius zo belangrijk?

De actieradius van een elektrische auto is een belangrijke factor om de volgende redenen:

Praktische bruikbaarheid: een langere actieradius betekent minder vaak opladen, wat handig is voor dagelijks gebruik en lange afstandsreizen.

Verminderen van oplaadangst: een grotere actieradius helpt om de zorgen over het vinden van een laadstation tijdens een reis te verminderen.

Restwaarde: auto’s met een langere actieradius kunnen een hogere restwaarde hebben, omdat ze aantrekkelijker worden beschouwd voor potentiële kopers.

Factoren die de actieradius beïnvloeden

Accugrootte

Een grotere accu kan meer energie opslaan en dus een grotere actieradius bieden.

Gewicht & aerodynamica

Een lichtere auto met een betere aerodynamica verbruikt minder energie, wat resulteert in een langere actieradius.

Rijstijl

een sportievere rijstijl met veel acceleratie en hard remmen kan de actieradius verminderen.

Weersomstandigheden

Koud weer kan de accuprestaties verminderen, waardoor de actieradius afneemt. Ook kan het gebruik van verwarming of airconditioning invloed hebben op de actieradius.

Terrein

Het rijden in heuvelachtig of off-road gebied kan leiden tot een hoger energieverbruik en dus een kortere actieradius.

Gebruik

Accu’s die ouder worden kunnen na een bepaalde tijd minder energie opslaan. Hoeveel procent er nog overblijft van de originele capaciteit wordt de State of Health genoemd (SOH). Meestal komt die SOH binnen de eerste acht jaar niet onder de 70%. 

Zeker zijn dat jouw elektrische auto altijd opgeladen is?

Met een laadpaal bij je thuis heb je altijd plaats, altijd elektriciteit en altijd comfort: snel en eenvoudig laden, wanneer je het ook nodig hebt. Wil je weten welke laadpaal het best bij jou past? Ontdek het met onze gratis en vrijblijvende laadpalenvergelijker.

Start nu met vergelijken!
Facebook
Twitter
LinkedIn