Voordelen

Nu we met z’n allen elektrisch gaan rijden, wil dat ook zeggen dat er meer elektrische laadpalen nodig zijn. Om het aantal laadpalen in Vlaanderen snel te doen stijgen, kunnen zowel bedrijven als particulieren rekenen op een belastingvoordeel bij de aankoop. 

Auto opladen met thuislader.

150% fiscale aftrekbaarheid voor bedrijven

Wie als bedrijf investeert in laadinfrastructuur kan die aankoop nog tot eind augustus 2024 voor 150% fiscaal aftrekken. 

Let op: om te genieten van het fiscale voordeel, moet je laadpaal publiek toegankelijk zijn, zowel tijdens als na je openingsuren.

Het grote voordeel? Bezoekers die hun elektrische auto opladen aan jouw laadpaal moeten het tarief betalen dat jij bepaalt. Zo kan je je investering optimaal laten renderen.

30% belastingvoordeel voor particulieren

Wie als particulier een laadpaal op zijn oprit of in zijn garage laat installeren, krijgt nog tot eind 2023 30% van het aankoopbedrag, tot een maximum van € 1.500 per laadpaal, terug. Vanaf 2024 daalt het voordeel naar 15%.

De voorwaarden? De laadpaal moet slim zijn en gebruik maken van groene stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen of een groenestroomcontract.

plugging cable into the charging station 2021 09 04 09 04 34 utc 1 scaled
phone in hands woman on the electric cars charge 2021 08 30 05 19 18 utc 1 scaled

Comfortabel & snel opladen

Opladen via een gewoon stopcontact gaat heel traag. Een eigen laadpaal heeft een veel hogere capaciteit, zodat je sneller én veilig kan opladen.

Voordeliger

Thuis opladen is goedkoper dan via een publiek laadpunt. Bovendien kan je de verbruikte stroom inbrengen voor terugbetaling door de werkgever.

Image from iOS 1 1
Home OPI HR 2.2 0

Altijd beschikbaar

Stressen om vrije laadpaal te vinden in de buurt is niet meer nodig. Met een eigen laadpaal kan je laden wanneer je maar wil en gewoon voor de deur. Kom je ’s avonds thuis van je werk, dan plug je je wagen in en is hij helemaal opgeladen tegen de ochtend. 

Slim laden

Ook een laadpaal is slim de dag van vandaag. Je stelt zelf in wanneer je de stroom gebruikt om je wagen op te laden, tijdens dal- of piekuren.

Elektrische wagens.
Slimme laadpaal

Veiliger

Je kan je elektrische wagen ook opladen via het stopcontact, maar dit is niet altijd even veilig als je stopcontacten hier niet op voorzien zijn. Een laadpaal is speciaal ontworpen om meer vermogen te leveren zonder dat je systeem oververhit.