Daarom moet je slim laden of een slimme laadpaal aankopen!

Met meer dan 40.000 elektrische wagens op de Belgische wegen is de vraag naar laadpalen groot. Zeker als je weet dat veel eigenaars op hetzelfde tijdstip moeten laden. Dit kan al snel voor belasting van het elektriciteitsnetwerk zorgen. Gelukkig bestaat er een slimme laadpaal die komaf maakt met dit probleem. Wat dit juist is en hoe het voordelig kan zijn voor jou, lees je in deze blog.

Inhoud

Wat is een slimme laadpaal?

Waar normale laadpalen falen om te communiceren met je wagen, haalt een slimme laadpaal zijn succes. Door middel van technologie stemt het opladen af op de omstandigheden. Hierdoor kan je op een voordelige manier je wagen opladen zonder de meterkast zwaar te belasten. Bovendien kan je met een app altijd je verbruik in de gaten houden.

Hoe werkt een slimme laadpaal?

Stel je voor: je komt om 18:00 uur vanuit je werk thuis met je elektrische wagen. De volgende ochtend moet je om 08:00 uur vertrekken naar het werk. Je sluit dus meteen je wagen aan op je slimme laadpaal. In de avond ontvang je visite. Er wordt uitgebreid gekookt en de vaatwasser draait een dubbele shift. Je slimme laadpaal meet al deze activiteiten en weet dus dat er op dat moment een hoog verbruik is. Om je meterkast en je verbruik te besparen, zal je wagen niet meteen opgeladen worden. De laadpaal weet precies hoeveel tijd nodig is om de wagen volledig op te laden en wacht dus tot in de nacht om te laden. Dit is natuurlijk voordeliger aangezien tijdens de daluren stroom goedkoper is én je verbruik in huis lager ligt. 

Je slaat dus twee vliegen in één klap! 

(Let op: om ervoor te zorgen dat je laadpaal zich aanpast aan het verbruik in huis heb je een slimme meter nodig)

Kan ik een slimme laadpaal thuis installeren?

Zoals je net las, kan je een slimme laadpaal perfect thuis installeren. Dit kent veel voordelen:

  • Comfortabel & snel opladen.

Opladen via een stopcontact kan uren duren. Door de hogere capaciteit van een laadpaal is je wagen in een mum van tijd klaar voor gebruik. 

  • Voordelig.

Thuis opladen kost veel minder dan opladen bij een publiek oplaadpunt. Je hebt zelfs de mogelijkheid om de verbruikte stroom in te brengen voor terugbetaling door je werkgever.

  • Altijd beschikbaar.

Gedaan met stress. Je hoeft niet meer rond te rijden op zoek naar een oplaadpunt. Je arriveert na je werk thuis en kan meteen je wagen opladen.

  • Veiliger dan een stopcontact.

Opladen aan het stopcontact is een optie, maar niet de meest veilige. Een overbelasting van het stopcontact kan voor kortsluiting en zelfs schade aan het accu van je wagen zorgen.

Hoeveel kost een slimme laadpaal?

De prijs van een laadpaal hangt af van de opties die erop zitten. Dit varieert van 600 euro tot 1.500 euro zonder de kostprijs van de verplichte keuring (100 euro) en de bijhorende installatiekosten.

Voor het laden zelf heb je ook kosten. Deze zijn afhankelijk van de energieprijs, de laadtijd en hoeveel de laadpaal precies verbruikt.

Wist je dat de overheid het plaatsen van laadpalen steunt?
Wie als particulier een laadpaal op zijn oprit of in zijn garage laat installeren, krijgt nog tot eind 2022 45% van het aankoopbedrag, tot een maximum van 1.500 euro per laadpaal, terug. Vanaf 2023 daalt het voordeel naar 30% en vanaf 2024 naar slechts 15%. Hou er rekening mee dat de laadpaal slim moet zijn en gebruik moet maken van groene stroom.

Wil je weten welke laadpaal het best bij jou past? Gebruik dan onze handige laadpaalvergelijker.

Kan ik een slimme laadpaal samen met mijn zonnepanelen gebruiken?

Jazeker, en dat is pas echt slim! Door je zonnepanelen te combineren met je slimme laadpaal, maak je optimaal gebruik van deze voordelige oplossingen. Je kan namelijk zelf instellen via de bijhorende app om zo veel mogelijk gebruik te maken van de zonne-energie. Zo vermijd je dus het afnemen van elektriciteit van het net om je wagen op te laden. 

Wil je genieten van de premie? Dan is het zelfs een voorwaarde dat de laadpaal gebruikmaakt van groene stroom.

Laadpalen kunnen perfect op zonne-energie werken met zonnepanelen.

Nu je meer weet over slimme laadpalen heb je misschien interesse in een exemplaar. Wij bij laadpalenvergelijken.be kunnen jou hierbij helpen! Maak gebruik van onze vergelijkingstool om je ideale laadpaal te vinden!

Wil jij ook de beste oplossing bekijken?

Start nu met vergelijken!
Facebook
Twitter
LinkedIn