Dit zijn de voor- en nadelen van elektrische wagens

Over elektrisch rijden zijn de meningen nogal verdeeld. Ofwel ben je er helemaal weg van, ofwel blijf je liever op brandstof rijden. Toch is het slim om de voor- en nadelen met elkaar te vergelijken. We hebben alvast een overzicht voor je klaar!

Overzicht

De voordelen van elektrische wagens

1. Elektriciteit is goedkoper dan benzine, LPG en diesel.

Na een tankbeurt tientallen euro’s betalen is verleden tijd met een elektrische wagen. Thuis opladen is tot wel 50% goedkoper dan rijden op brandstof. Wanneer je vaak gebruikmaakt van een publieke laadpaal wordt dit verschil wel kleiner.

Wil je helemaal genieten van goedkoop laden? Dan kan je makkelijk de opgewekte energie van je zonnepanelen gebruiken!

2. Je kan genieten van fiscale voordelen.

In het Vlaams Gewest hoef je geen verkeersbelasting en belasting op inverkeerstelling te betalen. Sommige lokale overheden, steden en gemeenten bieden subsidies aan particulieren wanneer ze een elektrische wagen aankopen of leasen. Informeer zeker bij je gemeente naar de mogelijkheden.

Ben je zelfstandige of heb je een vennootschap? Dan is de aankoop voor 100% fiscaal aftrekbaar. Ook de elektriciteit die je verbruikt om te laden, trek je voor 100% af van je belastingen.

3. Je hoeft geen kilometers te maken om te laden.

Op zoek gaan naar een laadpaal is verleden tijd. Met een eigen exemplaar bij jou thuis kan je snel en gemakkelijk je elektrische wagen opladen. Zo hoef je geen extra kilometers meer te verbruiken in de zoektocht naar een publiek oplaadpunt.

Wil je laadpalen vergelijken voor bij je thuis? Maak dan gebruik van onze tool!

4. Minder onderhoudskosten.

Bij een elektrische motor heb je lagere onderhoudskosten dan bij een verbrandingsmotor. Dit komt omdat het minder bewegende onderdelen bevat waardoor de kans op slijtage een stuk kleiner is.

5. Er is meer en meer keuze.

Meer en meer automerken komen met prachtige elektrische modellen. Dit zorgt voor een bredere variatie aan wagens. De eerste elektrische wagens waren kleine stadsautootjes, maar nu zien we steeds meer SUV’s verschijnen.

De nadelen van elektrische wagens

Aan elektrisch laden zijn er ook nadelen verbonden. Hieronder staan ze opgelijst:

1. Opladen duurt langer dan tanken

Met een traditionele wagen rijd je naar een tankstation en binnen 10 minuten is je auto volgetankt. Dit is niet het geval bij een elektrische wagen. De snelste laadpalen kunnen de accu voor 80% opladen in een half uur. Laad je aan een klassiek stopcontact, dan ben je al gauw een hele dag kwijt.

2. Beperkt bereik

Het is een feit dat wagens die rijden op brandstof een hoger bereik hebben. Toch kom je met de huidige elektrische wagens ook ver. Een volle accu kan zo’n 300 kilometer afleggen. Als je weet dat de gemiddelde Belg 30 kilometer per dag rijdt, betekent dat dat je meer dan een week van je auto kan genieten zonder laadbeurt. Als je dus tijdig de wagen oplaadt, ondervind je geen problemen.

3. Duurdere aankoopprijs

Ondanks de premies en de fiscale voordelen blijven elektrische wagens een dure aankoop. Naar de toekomst toe zal dit verschil wel kleiner zijn door de toenemende vraag. Wil je een elektrische wagen aankopen, dan kan je ook altijd de optie bekijken om er een te leasen.

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan elektrisch rijden. En de nadelen? Die worden beetje bij beetje weggewerkt. Overweeg je dus de aankoop van een elektrische wagen dan denk je best ook meteen na over een laadpaal. Echter, bestaan er verschillende merken en modellen. Met onze vergelijker maak je de beste keuze voor je situatie.

Wil jij ook de beste oplossing bekijken?

Start nu met vergelijken!
Facebook
Twitter
LinkedIn