Elektrisch rijden in 2023: alles wat je moet weten

Heb jij een elektrische wagen op het oog? Dan ben je je vast al aan het informeren over alle voordelen, mogelijke nadelen en de modellen die jij interessant vindt. Geen gemakkelijke zoektocht, want het aanbod is groot en de wetgeving is legio. Bovendien verandert de wetgeving vaak. Wij geven jou een overzicht van alles dat je moet weten over elektrisch rijden in 2023 en welke wagens er op de planning staan dit jaar. 

Inhoud

elektrisch rijden in 2023

De prijs van een elektrische wagen

Om te beginnen bespreken we een van de meest gestelde vragen over elektrische wagens: hoe zit het nu met de kostprijs? Als het gaat over de aankoop is dat eenvoudig te beantwoorden: een elektrische wagen is duurder in aankoopprijs dan een brandstofwagen. Als je de vraag breder stelt, wordt het antwoord genuanceerder, want de prijs van elektriciteit ligt per gereden kilometer lager dan die van benzine of diesel. Je rijdt dus uiteindelijk wel goedkoper. Bovendien kun je op je werk vaak gratis je wagen opladen of de kosten inbrengen bij je werkgever. Met een eigen laadpaal thuis voorzie je je auto altijd van goedkopere energie als wanneer je moet tanken aan de pomp. Vooral als je zonnepanelen hebt. Check!

Als je echt wilt weten hoe die balans ligt, kun je best de Total Cost of Ownership (TCO) berekenen op basis van jouw specifieke situatie. Dat is de kost op basis van de volledige levensduur van de auto. Daarbij wordt aankoop en verbruik in rekening gebracht, maar bijvoorbeeld ook de belastingen en verzekering, het onderhoud, …

Fiscale voordelen voor je elektrische wagen

Naast het feit dat je minder moet betalen voor je verbruik, krijg je nog een paar andere financiële voordelen bij de aankoop van een elektrische wagen. Je krijgt géén subsidie, maar er zijn wel andere zaken om van te profiteren. Lees even mee:

Belasting op inverkeerstelling

Je hoeft in het Vlaams Gewest geen BIV (een eenmalige belasting op verkeersinstelling) meer te betalen bij de aankoop van een auto, als die 100% elektrisch is. In het Waals Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat op dit moment het minimum aan BIV (€ 61,50). Het minimum BIV in het Vlaams Gewest is vanaf 01/07/2022 vastgelegd op € 50,38 en het maximum op € 12.594,09 en wordt ieder jaar geïndexeerd. Je kan zo dus een mooi bedrag uitsparen.

Verkeersbelasting

Ook je verkeersbelasting valt in het Vlaams Gewest weg. In de andere delen van het land is dit opnieuw vastgelegd op het minimum voor die regio (€ 61,50).

Voordeel-Alle-Aard

Heb je een elektrische bedrijfswagen die je ook mag gebruiken voor privé doeleinden? Dan is er ook goed nieuws! Je betaalt namelijk minder VAA-kosten. Omdat de berekening gebaseerd wordt op de CO2-coëfficient geniet je van het laagste tarief, want voor elektrische bedrijfswagens ligt die momenteel op 4 %.

Fiscaal aftrekbaar

Koop je een elektrische wagen aan voor je onderneming als zelfstandige? Dan is je aankoop 100% aftrekbaar. Zelfs de elektriciteit die je gebruikt om de auto op te laden kun je voor 100% aftrekken. Investeer je als bedrijf ook in een laadinfrastructuur? Dan kun je die tot eind augustus 2024 ook nog voor 150% fiscaal aftrekken. 

Koop je als particulier een laadpaal? Dan krijg je tot het einde van 2023 30 % van het aankoopbedrag terug, met een maximum van € 1.500 per laadpaal. Vanaf 2024 daalt het voordeel naar 15 %.

Lokale premies

Wist je dat je in sommige regio’s wel subsidies kunt krijgen? Afhankelijk van de gemeente waarin je woont kan het zijn dat er bepaalde premies beschikbaar zijn. Hiervoor kun je best informeren bij je gemeente.

Premies thuisbatterij

Dit staat op zich los van je elektrische wagen, maar is wel interessante informatie als je de aankoop van zo’n wagen overweegt. Het is in dat geval namelijk interessant om een laadpaal thuis te installeren én eventueel gebruik te maken van een thuisbatterij. Daar krijg je in 2023 nog een premie voor. Tot het einde van maart ontvang je maximum € 850 (of maximum 40 % van de aankoopfactuur) van je thuisbatterij. Vanaf april valt deze premie wel weg.

Ban op benzine en diesel

Hoewel het nog niet zo’n vaart loopt is het wel belangrijk om rekening te houden met de aankomende ‘ban’ op brandstofvoertuigen. Er zijn de afgelopen jaren heel wat nieuwe wetten goedgekeurd en voorgesteld die wagens op diesel en benzine uit grote steden willen houden. Na 2030 ben je in Brussel bijvoorbeeld niet meer welkom met een dieselmotor. Na 2035 zijn zelfs benzines niet meer welkom, zelfs geen hybride wagens. Wil jij die steden nog regelmatig inrijden met je auto? Dan is dit iets om over na te denken.

Drie nieuwe elektrische wagens in 2023

Volvo EX30

Volvo creëert dit jaar een elektrische cross-over. De auto heeft veel weg van de EX90 (ook nieuw!), maar richt zich vooral op een jonger publiek. Het relatief hoekig ontwerp oogt sportief. De wagen krijgt niet te veel tierlantijntjes mee, waardoor het misschien niet echt super opvallend is, maar waarschijnlijk dus wel breed geliefd. Volvo wilt vooral jongeren die op zoek zijn naar hun eerste wagen aanspreken met dit nieuwe model door middel van abonnement mogelijkheden met looptijden vanaf drie maanden.

gusypjwb8lwr 800
Bron: Autoweek.nl (Illustratie: Larson)

BMW i5

BMW zal in 2023 een elektrische versie van de 5-serie lanceren: BMW i5. Net als de i4 en de iX1, die in 2022 werden gepresenteerd en gebaseerd zijn op de nieuwe X1, zal de i5 gebaseerd zijn op een bestaand model met verbrandingsmotoren. Bovendien komt BMW in 2023 ook met een nieuwe X3 en ook daar zal een elektrische versie van beschikbaar zijn.

Audi A6 e-tron

En ook Audi zal binnenkort een nieuwe elektrische topper lanceren: de Audi A6 e-tron. Het zal gebaseerd zijn op het door Audi en Porsche ontwikkelde PPE-platform. Dat betekent dat het helemaal niet gelijkaardig zal zijn aan de A6 met brandstofmotor. Je vindt de A6 e-tron als Sedan en Avant. Er bestaan zelfs geruchten over een RS-versie.

Audi A6 etron
Bron: Audi.be

Ben je van plan om een elektrische wagen aan te schaffen? Dan is een laadpal bij je thuis geen overbodige luxe. Op laadpalenvergelijken.be vergelijk je eenvoudig verschillende mogelijkheden om jouw ideale laadpaal te vinden. Gebruik onze handige vergelijkingstool en vraag een offerte aan.

Wil jij ook de beste oplossing bekijken?

Start nu met vergelijken!
Facebook
Twitter
LinkedIn