Hoe je elektrische wagen gratis thuis opladen?

Ben jij in het bezit van een elektrische wagen? Dan ben je al goed op weg naar een groenere toekomst. Wil je graag nog een extra bijdragen leveren? Dan zijn zonnepanelen een slimme keuze en dat niet alleen voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. In deze blog leggen we je uit hoe je met behulp van zonnepanelen je elektrische wagen gratis kan opladen. 

Inhoud

Zijn zonnepanelen nog wel interessant?

Het afgelopen jaar is er veel gezegd geweest over zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld maar aan de heisa rond de terugdraaiende teller. Ondanks dat blijven zonnepanelen nog een goede investering. Wanneer je de aanschafprijs van tien jaar geleden vergelijkt met de huidige prijs, zal je zien dat deze relatief goedkoop is geworden. Dat maakt ook dat je de investering sneller zal terugverdienen. 

Zonnepanelen gecombineerd met een elektrische wagen

Hoe werkt het juist?

Bij zonnig weer zullen je panelen energie opwekken. Die energie kan je gebruiken om je elektrische wagen op te laden. Hoe dat net in zijn werk gaat, leggen we je graag uit met een voorbeeld. Wanneer je ongeveer € 5.800 investeert in zonnepanelen, kan je per jaar ongeveer 3000 kWh produceren. Stel dat je dezelfde hoeveelheid stroom van het net neemt, kost je dat € 1.200 (€ 0,40 per kWh). Je verdient de gloednieuwe zonnepanelen dus terug op ongeveer 5 jaar. Zonnepanelen gaan gemiddeld 20 jaar mee. Over die periode heb je 60.000 kWh aan zonne-energie opgewekt voor € 5.800. Zonder zonnepanelen zou je dat € 24.000 hebben gekost. Op 20 jaar bespaar je maar liefst € 18.200! Dat is ongeveer € 910 per jaar! 

Maar wat betekent dat nu net voor je elektrische wagen? Gemiddeld verbruikt een elektrische wagen 15 kWh per 100 kilometer. De gemiddelde Belg rijdt 15.000 kilometer per jaar. Dat wil zeggen dat een elektrische wagen ongeveer 2.250 kWh verbruikt per jaar. Wanneer je geen zonnepanelen hebt, betaal je € 900 per jaar aan stroom voor je elektrische wagen op te laden. Zoals eerder vermeld bespaar je € 910 per jaar met zonnepanelen. Met andere woorden betaal je niets om je elektrische wagen op te laden. 

“Is een elektrische wagen niet veel duurder in verbruik dan een benzine wagen?” Dat is een misvatting die we graag de wereld uit helpen. Stel dat je 15.000 km per jaar rijdt met een benzine wagen, kost dat je ongeveer € 1190 per jaar. Daarbij gaan we uit van een benzineprijs van € 1,35. Dat bedrag kan je perfect investeren in een eigen laadpaal thuis. 

Slimme laadpaal

Pak het slim aan met een slimme batterij

Natuurlijk ben jij niet altijd thuis om je elektrische wagen op te laden wanneer de zon schijnt. Daarom is het interessant om je zonnepanelen te upgraden met een slimme batterij. De batterij bewaart overtollige energie zodat je het op latere tijdstippen kan gebruiken. Een slimme thuisbatterij zorgt ervoor dat je zelfvoorzienend wordt doordat het weet wanneer opgeslagen energie gebruikt moet worden. Dat is meestal tijdens de piekuren, ‘s ochtends en ‘s avonds. 

Er is nog meer ...

Elektrisch rijden en zonnepanelen gaan samen hand in hand. Daarnaast zijn er nog allerlei fiscale voordelen verbonden aan die combinatie, zowel voor ondernemers als voor particulieren. Vele werknemers krijgen een bedrijfswagen die ze op kosten van de zaak mogen voltanken. Dat geldt ook bij wagens die thuis op zonne-energie worden opgeladen. Als dat nog niet genoeg is, betaalt de werkgever in sommige gevallen de plaatsing van de zonnepanelen op jouw privé woning. 

Een elektrische wagen brengt dus vele voordelen met zich mee, zeker als je het gaat combineren met andere technologieën. Overweeg jij na het lezen van deze blogpost de aankoop van een elektrische wagen? Doe de test en ontdek welke laadpaal het beste bij je past. 

Ben jij overtuigd en plan je een aankoop?

Ontdek welke laadpaal het beste bij jou past. 
Facebook
Twitter
LinkedIn