Wat kost een slimme laadpaal of thuislader?

Elektrische wagens zijn steeds populairder. Wie al eens zijn wagen heeft opgeladen aan het stopcontact, weet dat dit lang duurt. Een laadpaal is dan geen overbodige luxe, maar hoeveel kost zo’n installatie precies? Wij geven een overzicht.

Je hebt ze al wel gezien langs de snelwegen. Publieke oplaadpunten voor elektrische wagens. Niet zo handig want je staat hier vaak een bepaalde tijd te wachten tot je wagen volledig is opgeladen. Dit kan je vermijden door een laadpaal bij je thuis te zetten. 

Dat brengt ons bij de vraag: wat kost een slimme laadpaal thuis?

Inhoud

Kostprijs van een slimme laadpaal

Een slimme laadpaal is een slimme investering voor zowel je gebruiksgemak als je portemonnee. Je mag ongeveer tussen de € 500 à € 1.500 rekenen voor een laadpaal. Dit is zonder btw en plaatsing. De exacte prijs is afhankelijk van de plaatsingskosten, de laadcapaciteit, het merk en eventuele extra opties.

De soort laadpaal speelt natuurlijk ook een grote rol. In deze tabel zie je de aankoopprijs exclusief btw:

Type laadpaal

Aankoopprijs exclusief btw

Thuislader

€ 400 – € 700

Laadpaal met vaste kabel

€ 500 – € 1.500

Laadpaal zonder vaste kabel

€ 500 – € 3.000

DC-snellader

Vanaf € 3.400

Wat bepaalt de prijs van een laadpaal?

Er zijn een aantal factoren die de prijs van een laadpaal beïnvloeden. We hebben ze voor jou opgesomd:

1. Type laadpaal

Zoals in de bovenstaande tabel te zien is, hangt de prijs sterk af van het type laadpaal. Wil je een slimme variant? Dan zal je iets meer betalen voor de software die hierbij komt kijken.

2. De lengte van de laadkabels

Bij de aankoop van je elektrische wagen krijg je standaard een geschikte kabel om te laden. Ben je vaak op de baan? Dan is het verstandig om een reservekabel in de auto te hebben. 

3. De laadcapaciteit

Het type laadstation en -kabel zijn afhankelijk van de laadcapaciteit van je wagen. Hoe hoger het nodige vermogen, hoe hoger de prijs. Het is verstandig om een laadpaal aan te kopen die een iets hoger vermogen heeft dan je huidige wagen. Zo ben je voorbereid moest je in de toekomst een andere wagen aankopen met een hogere laadcapaciteit.

4. Extra accessoires

Het is mogelijk om accessoires toe te voegen aan je laadstation. Zo kan je bijvoorbeeld de laadpaal slim maken met software. Lees hierover meer in onze blog ‘Daarom moet je slim laden of een slimme laadpaal aankopen!

Naast de aanschaf van een laadpaal zijn er nog een aantal andere kosten:

Installatiekosten

Deze verschillen natuurlijk per installateur. Je mag ongeveer rekenen op een bedrag tussen de € 300 en € 2.000 voor een professionele installatie.

Verzwaren van de elektriciteit

In sommige gevallen is het nodig om je elektriciteit te verzwaren. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Fluvius en kosten tussen de € 150 en € 1.200.

Verplichte keuring

Het installeren van een laadpaal is een uitbreiding van je elektrische installatie. Dit betekent dat hier een verplichte keuring aan verbonden is. Je mag hiervoor tussen de € 150 en € 200 rekenen.

Verbruikskosten

Elektriciteit is niet gratis. Het zal je dus ook geld kosten om je wagen op te laden. Dit is aanzienlijk minder dan wanneer je een publiek laadstation gebruikt. Gemiddeld kost dit € 3,8 tot € 4,6 per 100 kilometer.

electric car evs battery being charged 2021 10 13 21 37 36 utc 1 scaled

Kan ik profiteren van fiscale voordelen?

Dat is zeker mogelijk! Zowel als particulier als bedrijf.

Particulieren

Particulieren kunnen genieten van een belastingvermindering. Sinds 1 september krijg je een belastingvermindering van 45%. Het maximumbedrag is € 1.500. Met de jaren vermindert het percentage. Hierdoor zal je in 2024 nog maar 15% voordeel ontvangen.

Is jouw woning minstens 10 jaar oud? Dan kan je voor de plaatsing van de laadpaal genieten van een verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van 12%.

Let wel op: om van deze voordelen gebruik te maken, moet je laadpaal een slimme variant zijn én gebruikmaken van groene stroom.

Bedrijven

Voor bedrijven is een laadpaal ook interessant. Ze kunnen genieten van een belastingvermindering van 200% tot 31 december 2023. Hierna daalt het voordeel naar 150%. 

Ook de elektriciteit die de laadpaal verbruikt is sinds 2020 voor 100% fiscaal aftrekbaar.

Een voorwaarde is wel dat de laadpaal (semi-)publiek toegankelijk moet zijn voor buurtbewoners of derden. Ze moeten wel betalen voor het gebruik van de laadpaal.

De kostprijs van een slimme laadpaal of thuislader is dus afhankelijk van het merk, de installateur, de specificaties en extra accessoires. Om te weten welke installatie geschikt is voor jou, kan je eenvoudig laadpalen vergelijken met onze tool.

Wil jij ook de beste oplossing bekijken?

Start nu met vergelijken!
Facebook
Twitter
LinkedIn