De 5 grootste mythes over thuislaadpalen

Met de opkomst van elektrische voertuigen in België worden steeds meer mensen geconfronteerd met keuzes over hoe ze hun auto kunnen opladen. Eén van de efficiëntste en voordeligste manieren is gewoon vlak voor je deur, via een thuislaadpaal. Toch bestaan er veel misverstanden over laadpalen. Tijd om te achterhalen wat klopt en wat een mythe is. Hier zijn de vijf grootste misverstanden over (thuis)laadpalen die we voor eens en altijd ontkrachten.

Mythe 1: Thuisladen is langzamer dan opladen bij publieke laadpalen

Een veelvoorkomende gedachte is dat thuisladen veel trager is, vergeleken met publieke laadstations. Niets is minder waar. Thuislaadpalen in België bieden vermogens van 7,4 kW tot 11 kW. Wat betekent dat precies? Als je elke dag gemiddeld 40 kilometer rijdt, kun je je auto in een paar uur opladen. Plug je wagen gewoon ‘s nachts in en de volgende ochtend is hij weer helemaal opgeladen, klaar voor een nieuwe dag. Zo hoef je niet elke dag op zoek te gaan naar een vrije publieke laadpaal in de buurt. Handig, toch?

Mythe 2: Thuislaadpalen zijn peperduur

Veel mensen denken dat een thuislaadpaal enorm duur is. Maar we hebben goed nieuws voor je portemonnee: dat is helemaal niet het geval! De initiële installatie kost wel wat, maar op lange termijn bespaar je enorm. Thuisladen is veel goedkoper dan laden bij openbare laadpalen. Zeker als je oplaadt tijdens daluren (wanneer de energieprijzen lager zijn), kun je erg veel besparen. Dus laat de publieke laadstations links liggen en laad je wagen thuis op voor een fractie van de prijs. 

Mythe 3: Waarom een laadpaal? Ik gebruik gewoon mijn stopcontact

Een stopcontact, dat hebben we toch allemaal? Dus waarom moeite doen om een speciale thuislaadpaal te installeren? Fout! Een standaard stopcontact laadt je elektrische auto op met 2,3 kW. Dit zorgt ervoor dat het enorm lang duurt voordat je wagen is opgeladen. Een thuislaadpaal daarentegen laadt met minstens 7,4 kW, waardoor het veel sneller gaat. Bovendien is het veel veiliger. Een normaal stopcontact is namelijk niet bedoeld voor zulke lange laadtijden, wat kan leiden tot oververhitting en brandgevaar. Moderne thuislaadpalen zijn uitgerust met allerlei veiligheidsfuncties en zijn ontworpen om je auto efficiënt en veilig op te laden.

Mythe 4: Thuisladen kost een fortuin aan energiekosten

Misschien heb je wel eens gehoord dat thuisladen je energierekening erg laat stijgen? Ook dit is een weetje dat niet helemaal klopt. Thuisladen is veel goedkoper dan tanken, zeker als je slim oplaadt. Opladen tijdens daluren, wanneer de tarieven lager zijn, kan je heel wat geld besparen. Als je écht wilt besparen kun je je thuislaadpaal zelfs aansluiten op zonnepanelen! Zo laad je je auto op met zonnestralen. Dus je energierekening zal niet exploderen als je je auto thuis oplaadt.

Mythe 5: Een thuislaadpaal maakt mijn huis onveilig

Aansluitend op mythe 3 denken sommige mensen dat het installeren van een thuislaadpaal onveilig is en je elektrische systeem kan overbelasten. Maar maak je geen zorgen, moderne thuislaadpalen zijn uitgerust met ingebouwde beveiligingsmechanismen. Ze worden altijd geïnstalleerd door gecertificeerde installateurs, zodat alles veilig en volgens de regels verloopt. Bovendien passen slimme laadpalen hun stroomverbruik aan op basis van de capaciteit van je huis, waardoor overbelasting wordt voorkomen.

Thuisladen is dé slimme keuze voor EV-eigenaren

Nu je de realiteit achter deze veelvoorkomende mythes kent, is het tijd om te ontdekken welke laadpaal het beste bij jouw situatie past. Daarvoor kun je onze handige online test doen die je helpt de ideale laadpaal te vinden op basis van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Of je nu een snel laadpunt zoekt voor op kantoor of een gebruiksvriendelijke optie voor thuis, de test geeft je direct advies op maat. Laat de mythes je niet in de weg staan en doe de test vandaag nog!

Facebook
Twitter
LinkedIn