De 5 meest voorkomende laadpaal problemen en de oplossingen

Dat elektrisch rijden de toekomst is, moeten we je vast en zeker niet meer vertellen. Misschien heb je al een elektrische auto gekocht of overweeg je het. Elektrisch rijden vraagt een aantal aanpassingen. Zo maken de traditionele tankstations plaats voor laadstations. Dat kan soms wel eens voor problemen zorgen, maar geen nood. Na het lezen van deze blogpost weet je precies wat je moet doen als het laden niet lukt. 

Table of Contents

Laadstations en laadpalen

1. De auto laadt niet op

Wanneer je elektrische auto niet oplaadt, kan dat komen door een storing. Die storing kan verschillende oorzaken hebben. Kijk eerst en vooral de laadkabel na. Is die wel goed aangesloten? Ontkoppel de laadkabel en sluit deze nogmaals aan de auto aan. Wanneer de auto nog steeds niet oplaadt, kijk je de meterkast na. Misschien staat er helemaal geen spanning op de installatie. Ook kan je testen of je auto wel oplaadt bij een andere laadpaal. Als dat het geval is, kan je de defecte laadpaal eventueel resetten. 

2. Het opladen gaat langzaam

Merk je dat je auto langzamer oplaadt dan normaal? Dan kan dat veroorzaakt worden door foutieve instellingen in de software van de auto. De laadpaal kan bijvoorbeeld wel voldoende stroom geven, maar de auto accepteert de toevoer niet. Controleer in dat geval de instellingen van je auto. 

Ook kan het zijn dat andere apparaten in je huis te veel verbruiken. Ga op zoek naar grote energieverbruikers en zet ze (tijdelijk) uit. Dat kan het probleem al snel oplossen. 

 

3. De laadpaal herkent de laadpas niet

Met een laadpas kan je makkelijk je auto opladen bij openbare laadpunten. Zo heb je geen last van vervelende oplaad bonnetjes. Elke laadpaal heeft een LED-indicatie. Daarmee kan je zien of de installatie je pas herkent. Wanneer er een foutmelding verschijnt, komt dat doordat de roaming niet aanstaat. De laadpaal is met andere woorden niet opengezet voor externe laadpassen. Om dat op te lossen, neem je best contact op met de verantwoordelijke van de installatie. 

4. Het starten van een laadsessie lukt niet

Wanneer een laadsessie niet start, kan het zijn dat je laadpas nog niet geactiveerd is. Indien je een andere pas ter beschikking hebt, kan je die nog proberen. Werkt dat nog steeds niet? Sluit de kabel opnieuw aan of reset de laadpaal. Ook kan je eventueel contact opnemen met de verantwoordelijke. 

5. De laadpaal is offline

Als je laadpaal offline is, betekent dat vaak dat er geen spanning op staat. Dat kan je weer controleren in de meterkast. Wanneer de kring overbelast is, zal het systeem namelijk uitschakelen. Die overbelasting kan veroorzaakt worden door een kabel die niet goed aangesloten is. Vraag zeker raad bij een professioneel installateur als dit probleem zich blijft voordoen. 

Heb je alles al geprobeerd maar blijft je laadpaal problemen vertonen? Dan is je installatie misschien aan vervanging toe. Via onze vergelijkingstool vind je een gloednieuw exemplaar dat bij je past. Ook kan je kiezen voor een slimme laadpaal. Ontdek hier waarom dat net zo interessant is. 

Problemen bij het opladen van een elektrische auto

Ben jij overtuigd en plan je een aankoop?

Ontdek welke laadpaal het beste bij jou past. 
Facebook
Twitter
LinkedIn