De ultieme checklist voor het aanschaffen van een laadpaal

Ben jij klaar om de overstap te maken naar elektrisch rijden? Een eigen laadpaal bij jou huis zal jouw rijervaring een stuk gemakkelijker maken. Maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, wij hebben een handige checklist voor jou samengesteld om je door het proces te leiden.

1. Waar mag je jouw laadpaal wel/niet installeren

Het is belangrijk om vooraf te checken waar je jouw laadpaal mag plaatsen. In sommige gemeenten of wijken zijn er regels of vergunningen nodig, vooral als de laadpaal zichtbaar is vanaf de openbare weg. Controleer dit zeker op voorhand bij jouw gemeente.

2. Laadpaal bij een appartement

Woon je in een appartement? Dan is het cruciaal om dit met de Vereniging van Mede-Eigenaars te bespreken. Niet alleen moet je toestemming krijgen, maar je moet ook nadenken over de locatie en hoe de kosten worden verdeeld als je de laadpaal met meerdere bewoners wilt delen.

3. Verborgen kosten

De prijs van een laadpaal is één ding, maar vergeet zeker niet de bijkomende kosten. Denk aan het installeren van een slimme meter of het verhogen van de capaciteit van jouw elektrische aansluiting thuis. Deze extra’s kunnen de totaalprijs beïnvloeden, dus hou hier rekening mee in jouw budget.

4. Bekijk of jouw woning een laadpaal aankan

Niet elk huis is meteen klaar voor een laadpaal. Laat een professional beoordelen of jouw huidige elektrische installatie voldoet of dat er aanpassingen nodig zijn.

5. Denk aan de toekomst

Kies een laadpaal die niet alleen voldoet aan jouw huidige behoeften, maar ook toekomstbestendig is. Misschien wil je over een paar jaar wel een snellere laadpaal of heb je tegen die tijd twee elektrische auto’s. Een beetje vooruitdenken kan later veel geld en moeite besparen.

6. Subsidies en steunmaatregelen

In België zijn er verschillende subsidies en steunmaatregelen beschikbaar voor het installeren van laadpalen. Informeer bij jouw gemeente of je in aanmerking komt voor dergelijke financiële voordelen, wat het nog aantrekkelijker kan maken om nu de overstap te maken.

Person charging car
Electric car charging

Tijd om te kiezen

Nu je deze checklist hebt doorgenomen, ben je klaar om de ideale laadpaal voor jouw situatie te kiezen. Onze handige vergelijkingstool maakt dit gemakkelijk voor jou! Met slechts een paar klikken ontdek je welke laadpaal het beste bij jouw behoeften past. 

Ontdek hier de ideale laadpaal voor jouw elektrische wagen.

Facebook
Twitter
LinkedIn