Nieuwbouwwoningen en een laadpaal installeren: wat moet ik weten?

Ben je bezig met het plannen van jouw nieuwbouwwoning en twijfel je of je al dan niet een laadpaal moet laten installeren? In deze blog lees je alles wat je zeker moet weten over de installatie van een laadpaal. We vertellen je of een laadpaal verplicht is, wat de voordelen ervan zijn en hoeveel het kost.

Nieuwbouwwoningen en een laadpaal installeren: wat moet ik weten?

Inhoud

laadpaal thuis

Is een laadpaal verplicht bij een nieuwbouwwoning?

Op 11 maart 2021 kwam er de regelgeving dat alle bouwaanvragen in Vlaanderen verplicht laadpalen voor elektrische wagens moeten voorzien of hier tenminste de nodige voorbereidingen voor moeten treffen. Deze verplichting geldt voor een residentieel project met minstens twee parkeerplaatsen. Voor elk van deze parkeerplaatsen moet een oplaadpunt of de nodige infrastructuur voorzien worden. Zo moeten ze wachtbuizen en kabelgoten voor de installatie klaarleggen

Kan je zonnepanelen voor een laadpaal gebruiken?

Ja! Door zonnepanelen te combineren met een slimme laadpaal, maak je optimaal gebruik van de voordelige oplossingen. Je kan ze zelf instellen via de bijhorende app om zo veel mogelijk zonne-energie te gebruiken. Zo vermijd je het afnemen van elektriciteit van het net om je wagen op te laden. 

Wat zijn de voordelen van een laadpaal bij je thuis?

Twijfel je nog over de installatie van een laadpaal? De vele voordelen van de installatie bij jouw thuis zullen je meteen overtuigen. Als eerste is er een groot financieel voordeel. Met een laadpaal hoef je geen benzine of diesel meer te kopen, waardoor je heel wat kosten zal besparen. Daarnaast krijg je 30% belastingvoordeel. Hier zijn enkele criteria aan verbonden, waaronder dat de laadpaal slim moet zijn en gebruik moet maken van groene stroom. 

Een laadpaal is zeer gebruiksvriendelijk en zal heel wat zaken vergemakkelijken. Zo zal jouw elektrische auto veel efficiënter opladen. Een laadpaal laadt tot 8 keer sneller dan een klassiek stopcontact. Je levenskwaliteit zal aanzienlijk verbeteren, want je hoeft niet meer te wachten op een laadpaal die vrij is op je werk of aan het tankstation. Hierdoor bespaar je heel wat moeite en heb je meer tijd voor andere dingen.

Via de laadpaal krijg je een duidelijk inzicht in jouw laadsessies en laadkosten. Hierdoor heb je meer controle over waar je voertuig wordt opgeladen en ben je zeker dat het op een veilige manier is. Daarnaast bevat een laadpaal zeer intelligente software waarmee je zelf instelt wanneer je stroom verbruikt om je wagen op te laden, zelfs tijdens dal- of piekuren.

Hier zijn 6 voordelen op een rijtje: 

Wil je graag weten wat de perfecte oplossing is voor jouw situatie? Laadpalenvergelijken.be gebruikt data van verschillende laadpalen en matcht dit aan jouw opgegeven criteria en informatie. Op basis daarvan maken we een analyse en kunnen we je de perfecte laadoplossing voorschotelen. Zo kun je simpel en snel de juiste informatie krijgen. Start nu met vergelijken! 

Hoeveel kost een laadpaal?

Een slimme laadpaal varieert tussen de € 500 en € 1.500, zonder plaatsing en exclusief btw. De prijs is afhankelijk van het type laadpaal. Met dit overzicht kun je alvast een inschatting maken.

Type laadpaal Aankoopprijs exclusief btw
Thuislader
€ 400 - € 700
Laadpaal met vaste kabel
€ 500 - € 1.500
Laadpaal zonder vaste kabel
€ 500 - € 3.000
DC-snellader
Vanaf € 3.400

Dit overzicht is een indicatie van de prijs en hangt af van het type laadpaal. Raadpleeg dus een deskundige en gebruik onze vergelijker om de beste oplossing voor je auto te vinden.

Daarbovenop komt nog de kostprijs van een verplichte keuring van € 100 en de installatiekosten. Naast de aankoop van je laadpaal heb je ook nog kosten voor het opladen. Deze kosten zijn afhankelijk van de energieprijs, de laadtijd en het verbruik van de batterij. 

Wist je dat de overheid de plaatsing van je laadpaal steunt? Als particulier krijg je 30% van het aankoopbedrag, tot maximum € 1.500, per laadpaal terug. Vanaf 2024 daalt het voordeel naar 15%. Lees in de blog ‘Wat kost een slimme laadpaal of een thuislader?’ nog meer over kostprijs en de fiscale voordelen. 

Ben je van plan om een laadpaal te laten installeren? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Gebruik onze handige vergelijkingstool om te kijken welke laadpaal de juiste is voor jouw situatie.

Wil jij ook de beste oplossing bekijken?

Start nu met vergelijken!
Facebook
Twitter
LinkedIn