Wat is een slimme laadpaal?

Zoals er tegenwoordig slimme horloges bestaan, zijn er nu ook slimme laadpalen. Calorieën tellen doen ze misschien niet, maar ze bieden wel heel wat andere voordelen. In deze blog leggen we ze graag uit.

Alles over een slimme laadpaal

Wanneer is een laadpaal slim?

Slimme laadpaal

Laadpalen worden steeds intelligenter. Een slimme variant heeft wat meer functies dan een normale laadpaal. Zo bevat het de nieuwste software en kan je de laadpaal verbinden met je wifi-netwerk. Hierdoor kan je het stroomverbruik tijdens het laden van je auto bijhouden en op afstand de laadsessie in- of uitschakelen.

Een normale laadpaal houdt geen rekening met de prijs van elektriciteit. Dat doet de slimme laadpaal wel! Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak? Dan kan je de laadpaal zo instellen dat hij alleen zonne-energie gebruikt

Wat zijn de voordelen van een slimme variant?

Bij een slimme laadpaal hoort een slimme app. Deze app laat je toe om alle functies van je laadpaal te beheren. Denk bijvoorbeeld aan het opstarten van een laadsessie als je in de zetel zit.

Een ander voordeel is dat je makkelijk gebruik kan maken van een goedkoper elektriciteitstarief. De laadpaal houdt rekening met het nachttarief en zal daarom wachten met het opladen van je auto om hiervan te kunnen profiteren.

Een slimme laadpaal biedt vaak ook de functie ‘Dynamic Load Balancing’ aan. Je laadpaal houdt dan rekening met het energieverbruik van alle andere elektrische apparaten in je huis. Bij een hoog stroomverbruik past het zijn laadsnelheid daarop aan of stopt het even met laden. Dit voorkomt een overbelasting van het netwerk en zorgt voor een efficiënter laadsessie.

Een slimme laadpaal thuis?

Heb je een elektrische auto en een ruimte op eigen terrein om te parkeren? Dan is een slimme laadpaal bij je thuis ideaal. Zo hoef je nooit meer op zoek te gaan naar een publieke laadpaal.

Zelf de installatie uitvoeren is geen goed idee. Een slimme laadpaal moet goed afgestemd worden op je elektriciteitsnet en dat laat je best over aan ervaren installateurs. Bovendien ben je verplicht om de laadpaal door een ervaren installateur te laten installeren als je wilt genieten van een premie. Meer info over deze premie kan je lezen in onze blog over de kostprijs van een laadpaal.

Wil je graag een laadpaal voor bij jou thuis? Gebruik dan onze laadpaalvergelijker en vind de beste oplossing voor je situatie.

Hoeveel kost een slimme laadpaal?

De kostprijs van een slimme laadpaal is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kijk je dus best naar:

  • Het type.
  • De lengte van de laadkabels.
  • De laadcapaciteit.
  • Eventuele extra accessoires.
  • Installatiekosten.
  • De verplichte keuring.


Gemiddeld zit je tussen de € 500 en € 3.000. Wil je een laadpaal die kan snelladen? Dan mag je rekenen op een bedrag hoger dan € 3.000. 

In onze blog ‘Wat kost een slimme laadpaal of thuislader?’ vind je alle informatie over de prijs en de fiscale voordelen voor particulieren en bedrijven.

De toekomst van slim laden

Slimme laadpaal

Binnen een aantal jaar zullen laadpalen niet alleen je auto opladen, maar kunnen ze ook energie uit je auto gebruiken. Stel, je stroom valt uit. In theorie zou de stroom in de accu van je elektrische auto als back-up kunnen dienen.

Op dit moment wordt deze techniek nog niet toegepast. Dat heeft verschillende redenen:
Je hebt er een speciale laadpaal voor nodig.

  • Je auto moet bidirectioneel laden ondersteunen.
  • Er is te weinig info over de impact op de levensduur van de accu.

 

Of je auto in de toekomst ook stroom kan terugleveren is dus nog even afwachten, maar laadpalen zullen zeker en vast nog slimmer worden!

Nu je meer weet over slimme laadpalen heb je misschien interesse in een exemplaar. Wij bij laadpalenvergelijken.be kunnen jou hierbij helpen! Maak gebruik van onze vergelijkingstool om je ideale laadpaal te vinden!

Wil jij ook de beste oplossing bekijken?

Start nu met vergelijken!
Facebook
Twitter
LinkedIn