5 mythes over elektrische wagens ontkracht

De afgelopen jaren is er veel gezegd geweest over elektrisch rijden. Veel informatie is vast en zeker correct, maar tussen al dat nieuws zijn er ook enkele fabeltjes ontstaan. In deze blogpost hebben we 5 mythes opgelijst die we graag voor eens en altijd ontkrachten. 

Inhoud

“Je kan geen lange afstanden afleggen met een elektrische wagen.”

Een beperkt rijbereik was misschien het geval bij de eerste generatie van elektrische wagens. Door middel van nieuwe technologieën kunnen de nieuwste reeks inmiddels afstanden overbruggen tot 450 kilometer. Je kan zonder een oplaadbeurt gemakkelijk van Brussel naar Düsseldorf rijden en terug. De capaciteit van de batterij is sterk afhankelijk van de grootte van de auto. In een kleine auto heb je minder plaats voor een uitgebreid batterijpakket terwijl je dat bij een grote auto wel hebt. Het bereik van een kleine elektrische stadswagen ligt gemiddeld 230 kilometer. 

Opladen van een elektrische wagen

“Er zijn onvoldoende laadpalen.”

Wil je toch graag op safe wil spelen tijdens een lange autorit? Dan kan je rekenen op verschillende laadpalen. In België alleen staan er al 13.000 publieke laadpalen en er komen er alleen nog maar bij! Daarnaast is IONITY bezig met het plaatsen van oplaadinfrastructuur langs snelwegen in maar liefst 24 Europese landen. Zo willen ze om de 120 kilometer een laadstation plaatsen. Reizen met een elektrische wagen is dus perfect mogelijk! 

Laadstation voor elektrische wagens

“Het opladen van een elektrische wagen duurt lang.”

Ongeveer 70 procent van alle laadbeurten gebeurt bij je thuis of op je werk. Waarschijnlijk vertrek je dan steeds met een volledig opgeladen batterij. Wanneer je toch een tussenstop maakt om je elektrische wagen onderweg op te laden, gebeurt dat sneller dan je waarschijnlijk had verwacht. Gemiddeld heb je in een half uur geladen voor 100 tot 125 kilowatt. Daarmee kan je 260 kilometer rijden. Tijdens dat half uurtje kan je perfect even een koffietje drinken. Zo kan jij er ook weer even tegen aan. 

“Elektrisch rijden is duur.”

De aankoopprijs van een elektrische wagen ligt misschien iets hoger dan een benzine- of dieselwagen, maar de verbruikskosten liggen rond hetzelfde bedrag en soms zelfs lager! Wie zonnepanelen heeft, kan zelfs zijn of haar elektrische wagen gratis opladen! Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Lees dan zeker deze blogpost. Daarnaast betaal je momenteel geen wegenbelastingen wanneer je een elektrische wagen aankoopt. 

“Elektrische wagens zijn gevaarlijk voor voetgangers.”

Het grote verschil tussen een klassieke- en een elektrische wagen is de verbrandingsmotor. Die is simpelweg gewoon niet aanwezig bij een elektrische wagen, waardoor de wagen erg stil is. Vele mensen zeggen dat dit gevaarlijk is voor voetgangers omdat ze de wagen niet horen aankomen. Dat blijkt toch niet helemaal waar te zijn. Sinds 2019 is het verplicht om een geluidssignaal toe te voegen aan elektrische wagens. Daarnaast zijn er allerlei rijhulp- en veiligheidssystemen om het rijden zowel voor de bestuurder als voor andere weggebruikers veilig te maken. 

Een elektrische wagen is dus helemaal niet zo slecht als je dacht. Het is een technologie waar we niet om heen kunnen. Daarnaast brengt de elektrische wagen vele voordelen met zich mee. Benieuwd? Lees dan deze blogpost. 

Ben jij overtuigd en plan je een aankoop?

Ontdek welke laadpaal het beste bij jou past. 
Facebook
Twitter
LinkedIn